top of page

Stadia van beleggen in lijfrentevastgoed

HET ONDERWERP BEHEERSEN

01
 

Deze eerste stap is zeer belangrijk voor nieuwkomers. Een woning kopen als lijfrente is anders dan een traditionele aankoop. Tot op heden worden er "slechts" 1.000 verkopen per jaar gedaan, tegenover meer dan 170.000 voor de traditionele verkoop van onroerend goed. In België is deze markt nog niet wijdverspreid en zal waarschijnlijk toenemen door de vergrijzing van de bevolking en de toenemende behoeften van "babyboomers" om hun inkomen aan te vullen.

EEN INVESTERING

02

Een lijfrente kopen is een echte investering en, zoals elke investering, moet u de risico's in kaart brengen en de cijfers met betrekking tot uw toekomstige financiële verplichtingen analyseren.

Het kan privé of in een vennootschap gebeuren. De particuliere koper zal echter waarschijnlijk niet geïnteresseerd zijn in de verkoop aan een vennootschap (zie onze rubriek over dit onderwerp:
Lijfrente, kosten en belastingen

AANKOOP VAN HET PAND EN WILLEKEUR

03

Na een bezoek aan het onroerend goed, het opstellen van het compromis en de ondertekening van de verkoopakte bij de notaris, wordt u de blote eigenaar van het onroerend goed. Het onzekere aspect van deze verkoop ligt in de datum van overlijden van de kredietnemer (de verkoper), die u ipso facto de volle eigendom verleent van het goed waarin u hebt geïnvesteerd en de periodieke renten hebt betaald.


BETALING VAN PENSIOENEN

04

Wanneer u de akte tekent, wordt u de zogenaamde debetrente. U bent een periodieke lijfrente verschuldigd aan de verkoper (de schuldeiser) tot het einde van uw verbintenis, die meestal 10-15 of 20 jaar bedraagt. U wordt volledig eigenaar bij het overlijden van de lijfrentetrekker. Zelfs na het einde van uw verbintenis om de lijfrente te betalen, kan de verkoper dus in de woning blijven wonen.

VOLLEDIG EIGENDOM

05

Het toevalsaspect van deze verkoop ligt in de datum van overlijden van de schuldeiser (de verkoper), waardoor u ipso facto de volledige eigendom krijgt van het onroerend goed waarin u hebt geïnvesteerd en de periodieke annuïteiten hebt betaald.

Wilt u op de hoogte blijven van onze aanbiedingen? Schrijf u in via ons formulier

bottom of page